BET ( Componenti )

powered by Tradeville

marți, 9 noiembrie 2010

Ce trebuie sa stim despre preavizul de concediere

Preavizul de concediere din punct de vedere legal

preavizul-de-concediereCodul Muncii prevede situatiile in care un angajat poate sa paraseasca locul de munca. Cel mai des este intalnit cazul concedierii pentru motive care tin de persoana salariatului. Conform articolului 61 din Codul Muncii, sunt considerate situatii legale in baza carora angajatorul poate concedia un salariat, urmatoarele:

- daca salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

- daca salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;

- daca, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

- in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat;

- in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.

Orice decizie de concediere trebuie comunicata in scris angajatului si trebuie sa contina, conform legii, motivul concedierii si durata preavizului acordat (atunci cand este cazul). Daca este vorba despre o concediere colectiva, decizia de concediere trebuie sa arate si care a fost modalitatea de stabilire a prioritatii in concediere si ce alte locuri de munca sunt disponibile in respectiva unitate, in situatia in care concedierea este rezultatul desfiintarii unor posturi.

In oricare dintre aceste situatii, angajatul beneficiaza de drept de o perioada de preaviz care, conform codului muncii, nu poate fi mai mica de 20 zile lucratoare. Exceptie face salariatul aflat in perioada de proba si numai daca motivul concedierii este lipsa de pregatire profesionala ceruta de postul ocupat.

Perioada de preaviz poate fi si suspendata atunci cand si contractul individual de munca este la randul sau suspendat.

Termenul de preaviz poate fi stabilit de catre angajat, de comun acord cu angajatorul, la momentul incheierii contractului individual de munca. Astfel, daca prin contractul individual de munca se stabileste un termen de preaviz mai mare, se va aplica acesta, cu observatia ca trebuie tinut cont si de minimul duratei de preaviz stabilite de contractul colectiv de munca .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu